Bulgaristan Evlilik İçin Oturum izni Nasıl Alınır?
Bulgaristan vatandaşı ile evlilik gerçekleştiren kişiler Bulgaristan D vizesi alarak bu ülkeye gidebilir ve oturum izni başvurusunda bulunabilir. Bunun için öncelikli şart ise evliliğin gerçek olduğunu kanıtlayan belgelerin sunulmasıdır.
Yazımızın devamında evlilikten dolayı D vize başvurularıyla ilgili güncel vize evrak listesi ve prosedürler bulunmaktadır. Eğer vize evrakları ve prosedürü gözünüzü korkuttuysa, ofisimizden danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Evrakların hazırlanmasından randevu alımına, tercüme işlemlerinden noter tasdik işlemlerinize kadar tüm başvuru sürecinde yetkililerimiz size destek olmaya devam edecektir.
Bulgaristan vatandaşı olan kişilerin AB üyesi herhangi bir ülkeden süresiz oturum iznine sahip kişilerin aile üyeleri AB kararı uyarınca serbest dolaşım hakkına sahiptir. Ancak bu hak, kişiye en fazla 90 gün süre ile o ülkede kalma hakkı tanır. Oturum vize başvurusu yapmadan, AB vize muafiyeti kararı gereğince vizesiz olarak Bulgaristan'a giden aile üyeleri oturum ve çalışma iznine sahip olmazlar.
Evlilik Nedeniyle Bulgaristan D Vize Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
Pasaport
Biometrik Fotoğraf
Bulgaristan Vize Başvuru Formu
Bulgaristan Evlilik Cüzdanı
Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Aile bilgilerini gösterir şekilde Türkiye'den Apostil yaptırılmalı, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’ndan tasdik ettirilmeli, noter onaylı Bulgarca tercümesi olmalı.
Sabıka Kaydı: Türkiye'den Apostil yaptırılmalı, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’ndan tasdik ettirilmeli, noter onaylı Bulgarca tercümesi olmalı.
Kira Kontratı: Bulgaristan noter onaylı olmalı. Ayrıca kira kontratını yapan ev sahibinden noter onaylı taahhütname de alınmalıdır (Başvuru sahibinin kendi evinde kalacağını beyan eden).
Taahhütname 1: Bulgar vatandaşı eş tarafından verilmeli ve Türk eşin bakım ve masraflarını karşılayacağını ve oturacakları evin adresini beyan etmeli. (Deklaratsiya 1)
Taahhütname 2: Her iki eş tarafından verilmeli ve evliliğin sahte olmadığı ve birlikte yaşadıkları beyan etmeli. (Deklaratsiya 2)
Banka Hesap Özeti: Türk eş adına Bulgaristan’daki bir bankada açılmış ve en az 6.000 Euro/11.900 Leva bakiyesi olan hesaba ait bankadan kaşeli imzalı alınmış belge.
Liçna Kartı Fotokopisi : Bulgaristan vatandaşı eşe ait Bulgaristan kimlik kartı fotokopisi.
Bulgar Pasaportu fotokopisi: Bulgaristan vatandaşı eşe ait olan pasaport fotokopisi.
Evlilik İçin D Vize Başvuru Prosedürü
1. Evraklarınızı kargo ile ofisimize gönderin:
Evlilik dolayısıyla D Vize başvuruları için gerekli evraklar listelenmiştir ancak belgelerin güncelliğini çağrı merkezlerimizi arayarak teyit etmenizi tavsiye ederiz. Güncel vize prosedürleri ile ilgili yetkililerimizle görüşüp evraklarınızla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Diğer D vize türlerinde olduğu evlilik dolayısıyla Bulgaristan D vizesi başvuruları da şahsi olarak Bulgaristan Konsoloslukları ve Büyükelçiliklerine yapılmaktadır. Prosedürlerin karmaşık olması ve evrakların eksiksiz hazırlanması gerektiğinden danışmanlık hizmeti almanız faydalı olacaktır. Yetkililerimizle görüşüp evraklarınızı hazırladıktan sonra kargo ile ofisimize gönderebilirsiniz.
2. Yetkilimiz sizi bilgilendirecek:
Evraklarınız ofisimize ulaşır ulaşmaz yetkililerimiz dikkatli bir şekilde evraklarınızı inceleyecektir. Eğer eksik ve hatalı belgelerin varsa bunlarla ilgili en kısa sürede düzeltme yapmanız için sizi uyaracaklardır.
3. Yetkilimiz ranvenuzu alacak:
Bulgaristan Konsolosluğu ve Büyükelçiliği’ne D vize başvuruları şahsen yapılmaktadır. Ancak bu iki diplomatik temsilcilikten randevu almak biraz uzun sürebilir. Yetkililerimiz uygun tarihte evraklarınızı teslim etmeniz için sizlere yardımcı olmaktadır. Evraklarınız eksiksiz hazır olduğunda sizleri arayarak uygun olduğunuz gün ve saati belirleyip başvurunuzu organize etmekteyiz.
Randevu günü Bulgaristan Konsolosluğu'na ya da Büyükelçiliği'ne gelerek evraklarınızı teslim etmelisiniz. İşlemleriniz devam ederken konsolosluk vize yetkilisi gerek görürse sizi yüz yüze görüşmeye çağırabilir.
Bulgaristan Konsoloslukları, vize başvuru işlemleri için bölge ayırımı yapmaktadır. Yani Edirne, Tekirdağ, Kırklareli’nde yaşayan bir kişi başvurusunu Edirne Başkonsolosluğu’na yapması gerekir. İstanbul Başkonsolosluğu’na başvuru yapamaz. Yetkililerimizle görüşerek yaşadığınız şehre göre hangi temsilciliğe başvuru yapmanız gerektiğiyle ilgili bilgi alabilirsiniz.
D Vizeniz Çıktıktan Sonraki Aşama Nedir?
Evlilik dolayısıyla D vize başvurunuzla ilgili karar yetkisi sadece Bulgaristan Dışişleri Bakanlığındadır. Vizeniz, başvurunuzdan en az 45 gün sonra sonuçlanır. Ancak bu süre konsolosluğun veya vizenizi onaylayan makamın yoğunluğuna göre değişebilir.
D vizeniz çıktıktan sonra Yabancılar Şubesi’ne giderek oturum izni için oturum kartına başvuru yapabilirsiniz. İlk seferde 3 aylık, 6 aylık veya 12 aylık aylık oturum izni verilebilir. Daha sonraki 5 yıl boyunca geçici oturumlar alınır. 5 yılın sonunda evlilik devam ediyorsa yabancı uyruklu gelin ya da damat sürekli oturum hakkı (postoyanno prebivavane) elde etmiş olur. Artık kişi Bulgaristan vatandaşlığı için başvuru yapabilir.
UYARILAR
Evlilik dolayısıyla D vize başvurusu sırasında sunulacak olan belgelerin valilik ve kaymakamlıktan apostilli, noter tasdikli ve Bulgarca'ya tercüme edilmiş olması gerekiyor.
Evlilik Türkiye’de yapılacak ve sonra Bulgaristan’da yaşanacaksa, aile birleşimi dolayısıyla D vize başvurusu yapılmalı. Bulgaristan’a gidildikten sonra uzun süreli oturum izni alınabilir. Ancak evlilik durumunun kanıtlanması şart.
Evlilik dolayısıyla D vize başvurularında ve Oturum İzni başvurularında ilgili görevliler evliliğin doğruluğunu araştırıyor. Aksi bir durumla karşılaşılırsa yetkililer oturum izninizi onaylamayabilir. Ayrıca bu araştırma nedeniyle vizenizin alınma süreci uzayabilir.