Avrupa-(15)
Küba-(1)
Güney Amerika Ülkeleri-(22)
Avusturalya-Yeni Zelanda-(2)
Uzak Rota-(62)
Schengen Ülkeleri-(28)
Afrika Ülkeleri-(50)
Amerika-Ingiltere-Kanada-(3)

img

İtalya Vizesi

İtalya Vizesi

  • Hizmet Puanı
  • (5.0)
2-7 Gün Hızlı vize Ödeme kolaylığı
img Vize İşlemlerinizde Öncü, Hızlı ve Güvenilir

İtalya Vatandaşlık Nasıl Alınır?

Uzun süreli İtalya vizesi, İtalya oturum izni, İtalya vatandaşlığı gibi hususlarda güncel başvuru ve uyum koşulları hakkında detaylı bilgiyi lütfen İtalya Büyükelçiliği veya İtalya Konsolosluğundan alınız. 

İtalya’da vatandaşlık şartları dahilinde İtalya vatandaşlığı kazanabilmeniz için gerekli prosedürleri aşağıda bulabilirsiniz. 

Vatandaşlık başvuru hizmeti veremiyoruz

İtalya Vatandaşlık Şartları

İtalya’da vatandaşlık alabilmek için öncelikle oturum izni alınması gerekmektedir. Oturum izni de aile birleşimi, çalışma ve eğitim amacı ile verilen bir vize şeklidir. İtalya için kısa ziyaretlerde Schengen vizesi alınmakta, ve bu vize türü de en fazla 180 gün içerisinde 90 gün kalışlı olarak verilebilmektedir. 90 günden fazla olan seyahatleriniz için oturum izni almanız gerekmektedir. Oturum izinleri her yıl İtalya’da ki gerekli kuruluşa giderek yenilenmektedir. 10 yıl ikametten sonra ise sizlere belirli koşullar sağlandığı takdirde vatandaşlık hakkı verilir. Bu süreç farklı pozisyonlardaki kişiler için daha da az olabilmektedir.

Anne ve baba İtalyan vatandaşı ise otomatik kazanım denilen vatandaşlık hakkını elde etmişsiniz demektir. Bu da herhangi bir prosedüre maruz kalmadan doğuştan gelen haklarınız ile vatandaşlık almanız anlamına gelmektedir. 18 yaşını geçen yani reşit olan çocuklar başka bir ülke toprağında dünyaya gelmiş ise o zaman vatandaşlığını hangi ülkeden yana kullanacağını seçmesi gerekmektedir. Çifte vatandaşlık için ayrıca belgeler hazırlanması ve İtalya’daki gerekli kurumlardan onay alınması gerekmektedir. Yalnızca ebeveynlerden biri İtalyan vatandaşı ise bu durumda İtalya’da gerekli mercilerden alınan onaylar ile vatandaşlık hakkı kazanılabilmektedir. Otomatik kazanımlardan biri de evlat edinme yolu ile vatandaşlık hakkı kazanılmasıdır. İtalyan anne veya baba yabancı uyruklu bir çocuk evlat edindiği takdirde, bu kararın İtalyan Adli Makamlarınca onaylanması gerekmektedir ve eğer yabancı bir ülkede bu karar alınmış ise İtalya’daki çocuk mahkemeleri tarafından ayrıca tenfiz edilmesi gerekmektedir. Ancak bu koşullar sağlandığı takdirde evlat edinme yolu ile vatandaşlık alınabilmektedir. Evlat edinilecek çocuk reşit ise 5 yıl süre ile İtalya’da ikamet etme zorunluluğu doğmaktadır. Aralıksız olarak 5 yıl İtalya’da ikamet eden birey İtalyan vatandaşlığı talep edebilecektir.

İtalya vatandaşlığı kazanımı en pratik olarak kan bağı (İus Sanguinis) yolu ile kazanılabilmektedir. Doğrudan anne ve baba vasıtası ile olmayan ancak yine kan bağı dolayısı ile vatandaşlık almak isteyen şahıslar da dilekçe beyanı ile başvurularını gerçekleştirebilmektedirler. Dilekçe ile vatandaşlık kazanımında,  vatandaşlık talep eden kişinin doğuştan ikinci dereceye kadar bir İtalyan akrabası olması gerekmektedir. Ayrıca vatandaşlık talebinde bulunan kişinin reşit olmadan 2 sene İtalya’da ikamet etmesi ya da akrabanın doğduğundan itibaren kesintisiz olarak İtalya’da bulunması gerekmektedir.

İtalya’da vatandaşlık alındığı takdirde çifte vatandaş olma şansınız da vardır. Bunun için de ayrıca belirli formaliteleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Bir İtalyan vatandaşı ile  ya da uzun zamandır İtalya’da belirli sebepler ile ikamet eden biri ile hayatınızı birleştirdiğinizde oturum izni alabilir ve yukarıda bahsettiğimiz 10 yıllık süreci kısaltarak daha kısa sürede İtalyan vatandaşı olabilirsiniz.

Yalnızca aile birleşiminde de değil belirli sebepler ile çalışma izni alarak ilk önce uzun süreli vize sahibi olabilir daha sonra da vatandaşlık talebinde bulunabilirsiniz. Çalışma izni alabilmeniz İtalya’daki mesleki ihtiyaç şartlarına göre değişiklik gösterecektir. İtalya’da yüksek eğitimlerinizi tamamlayarak uzun süreli oturum vizesi aldıktan sonra bu diploma ya da eğitim sayesinde İtalya’da çalışmaya hak kazanabilir ve daha sonra vatandaşlık talebinde bulunabilirsiniz.

İtalya Çifte vatandaşlık ve tekrar vatandaşlık kazanımı

Vatandaşlığınızı kazandınız fakat bazı sebepler dolayısı ile tekrar kaybettiğiniz durumlarda da bazı formaliteleri yerine getirerek tekrar vatandaşlık kazanma hakkınızı geri alabilirsiniz. Bunun için öncelikle İtalya sınırları içerisinde bir süre ikamet etmeniz gerekmektedir. Daha sonra ise İtalya Devleti'ne bağlı olarak çalıştığınız takdirde (yurt dışında dahi olsa) vatandaşlığınızı tekrar kazanma talebinde bulunabilirsiniz.

İtalya çifte vatandaşlık hakkı italya’da bazı istisnai durumlar dışında çok da mümkün olan, opsiyonel bir durum olarak karşımıza çıkmamaktadır. Bu yüzden İtalyan vatandaşlığına sahip 18 yaşından küçük çocukların kendi iradeleri ile hangi ülke vatandaşı olacağına karar vererek, vatandaşlık başvuru işlemlerini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Çifte vatandaşlık için istisnai durumlar; bir hastalık, ciddi bir mesleki bağlılık durumlarda inisiyatif gösterilebilecek spesifik hususlarda önem kazanmaktadır. Bu istisnai durumlar sayesinde çifte vatandaşlık başvurusu yapılmak istendiği takdirde yetkili makamlardan ayrıca bir onay belgesi alma zorunluluğu bulunmaktadır. Yetkili kurumlar vatandaşlık hakkı talep edeceğiniz ülkelere göre değişiklik gösterecektir.

Mesaj Merkezi

1 Yeni Mesajınız Var

Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?
×
 WhatsApp Canlı Destek