İtalya Aile Birleşimi Nasıl Alınır?
Aile Birleşimi amacıyla oturum izni başvurusunda bulunacakların ikamet ettikleri bölgenin bağlı bulunduğu İtalya diplomatik temsilciliğine müracaatta bulunmalarını rica ederiz.
- Avrupa Birliği ülkesi vatandaşı ve ya İsviçre vatandaşı olmayan kişiler için aile birleşimlerinde oturum izni alma zorunluluğu vardır. İtalyan vatandaşı ile evlilik sürecinde aile birleşimi amacıyla oturum vizesi başvuru prosedürlerinin tamamlanması gerekmektedir. 1 Haziran 2018 tarihinde İtalya Konsoloslukları başvuru bölgeleri güncellenmiştir. İtalya Konsoloslukları başvuru bölgelerini sayfamızın devamında bulabilirsiniz.
- Öncelikle yetkili kurumlar vasıtası ile aile birleşimi talebi gerçekleştirilmeli daha sonra da İtalya’ya ayak basılan bir hafta içerisinde gerekli belgeler ve başvuru formu doldurularak oturum izni talebinde bulunulmalıdır. İtalya prosedürleri için başvurulması gereken kurum ise Sportello Unico Immigrazione ofisi olacaktır. Ofise başvuru gerçekleştirildikten sonra verilecek olan “Nulla Osta” adlı belge Türkiye’deki İtalyan temsilciliğine ulaştırılmakta ve daha sonra ise bu belge ile İtalya’da başvurular gerçekleştirilmelidir.
İtalya’da ailenizden ayrı çalışma izni aldıysanız ve uzun süreler boyunca İtalya’da çalışma durumunuz var ise yine aile birleşimi vizesi sayesinde ailenizi yanınıza alarak beraber yaşama talebinde bulunabilirsiniz. Tabi ki bu durumda prosedürler biraz farklılık gösterecek ve her bir aile bireyi için ayrı başvuruda bulunmak gerekecektir.
Aile Birleşimi Vizesi Alma Koşulları Nelerdir ?
İtalya’da aile birleşimi yukarıda değindiğimiz özellikteki durumlarda işinize yarayacak bir vizedir. Bir İtalyan vatandaşı ile hayatınızı birleştirdiğinizde, İtalyan vatandaşı olmayan, yabancı uyruklu ancak uzun yıllardır yasal ikamet iznine sahip bir şahıs ile evliliğinizde, aynı şekilde İtalyan vatandaşı olan ya da İtalyan vatandaşı olmayıp oturum iznine sahip yakınınız sayesinde aile birleşiminden sorunsuz şekilde yararlanabilmektesiniz. Aile birleşimlerinde üçüncü dünya ülkesi vatandaşı iseniz oturum iznine tabi olma zorunluluğunuz vardır. Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşları ve İsviçre vatandaşları, aile birleşimi izni prosedürlerinden muaftırlar, onlar için başka formaliteler gerekmektedir.
İtalya aile birleşimi vizesi edinebilmek için de belirli koşulları yerine getirmeniz gerekmektedir. Özellikle İtalya’da bir evlilik gerçekleştirdiyseniz veya bir İtalyan vatandaşı ile evlendiyseniz bu durumda İtalya Konsolosluğuna evliliğinizin gerçek olduğunu ispatlamanız gerekmektedir. Bu ispatlar sayesinde evliliğinizin gerçekliği kanıtlanmış olacak ve ülke başvuru sahiplerine güvenerek sizlere İtalya’nın kapılarını açacaklardır. Evliliğinizin gerçekliğini ise başvurunuz esnasında göstereceğiniz dokümanlar ile belirleyebilirsiniz. Bu aşamada dikkat edilmesi gerekilen en önemli unsur belgelerinizin orijinal ve geçerli olduğuna emin olmanız olacaktır.
Eğer çok yakın bir akrabanızın ya da İtalya’da yaşayan eşinizin yanına gitmek istiyor ve bunun için aile birleşiminden yararlanıyorsanız bu durumda da akrabanızın ya da eşinizin İtalya topraklarındaki ikamet onay belgesini sunması devlet için önem arz edecektir. Asgari düzeyde 8 yıl olarak verilen ikamet süresi İtalya’da yaşamakta olan akrabanızın mesleki ya da yaşamsal formlarına göre kısalabilmektedir. Eşiniz ya da yakınınız mesleği dolayısı ile mavi kart sahibi olduğunda ikamet izni 6 yıla kadar inebilecektir. Bu durumda da sizin 8 yıl beklemeden başvurunuzu gerçekleştirmeniz mümkün olabilmektedir. Tüm bu prosedürlere ek olarak belgeleriniz eksiksiz, koşullara uyumunuz tam olsa bile devletin sizden isteyeceği birkaç önemli kriter daha olacaktır. Öncelikle İtalya’da yaşarken devlete yük olmadan, kendinizi ekonomik anlamda kalkındırabilmeniz için mali durumunuza önem verecekler ve bu faktörü de değerlendirme içine alacaklardır. Bu aşamada eşinizin ve akrabanızın mali durumu daha çok önem arz edecektir.
Asgari düzeyde İtalyanca bilginiz ölçülecek, sizi dil yeterliliğiniz konusunda ufak da olsa testlere tabi tutabileceklerdir. Dil yeterliliğiniz bazı durumlarda mesleki yeterliliğinize göre daha opsiyonel olabilmektedir. Bunların dışında İtalya’ya uyumunuz ölçülecek, ülkenin sosyal, politik faktörlerine yatkınlığınız değerlendirilecektir.Tüm faktörlerde ki uyumunuz geçerli kabul edilirse oturum izniniz dolayısı ile de aile birleşiminiz onaylanmış olacaktır. İtalya’da aile birleşiminiz onaylandıktan sonra eşinizin mesleki durumuna göre sizin de onay almadan çalışma hakkınız var olabilmektedir. Fakat bu durum çoğu meslek için geçerli değildir. Oturma izninizi aldıktan sonra çalışma durumunuzu İtalya’ da ki yetkili kurumlardan öğrenebilir ve gerekli başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.
İtalya’da aile birleşimi vizesi edinmek istediğiniz durumlarda başvurularınızı direkt olarak Konsolosluğa gerçekleştirmeniz gerektiğinden, evraklarınızı hazırlama aşamasında profesyonel bir destek almanızda fayda olacaktır. Evraklarınızı irtibat adreslerimiz aracılığı ile müşteri temsilcilerimize ulaştırarak başvuru sürecinizi kısaltabilirsiniz.
İtalya Konsoloslukları Görev Bölgeleri
İtalya Schengen vize ve D tipi İtalya vizesi başvurularında konsolosluklarında bölge ayrımı bulunmaktadır. İtalya vize başvurunuzu aşağıdaki bölge ayrımlarını referans alarak, ikamet ettiğiniz bölgeye göre yapınız.
İtalya Büyükelçiliği başvuru bölgeleri
Ankara, Bolu, Çankırı, Eskişehir, Kırşehir, Kırıkkale, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Tunceli, Mardin, Bingöl, Batman, Muş, Bitlis, Siirt, Şırnak, Ağrı, Hakkari, Van.
İstanbul Konsolosluğu başvuru bölgeleri
İstanbul, Amasya, Artvin, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Çorum, Edirne, Erzurum, Erzincan, Giresun, Gumüşhane, Iğdır, Sakarya, Kocaeli, Ardahan, Bayburt, Kars, Kırklareli, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Trabzon, Tokat, Tekirdağ, Yalova, Bartın, Düzce, Karabük, Kastamonu, Yozgat, Zonguldak.
İzmir İtalya Konsolosluğu başvuru bölgeleri
İzmir, Aksaray, Adana, Afyon, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Denizli, Isparta, Karaman, Kayseri, Konya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Uşak, Kütahya, Nevşehir.