Avrupa-(15)
Küba-(1)
Güney Amerika Ülkeleri-(22)
Avusturalya-Yeni Zelanda-(2)
Uzak Rota-(62)
Schengen Ülkeleri-(28)
Afrika Ülkeleri-(50)
Amerika-Ingiltere-Kanada-(3)

img

İtalya Vizesi

İtalya Vizesi

  • Hizmet Puanı
  • (5.0)
2-7 Gün Hızlı vize Ödeme kolaylığı
img Vize İşlemlerinizde Öncü, Hızlı ve Güvenilir

İtalya Vatandaşlık İşlemleri

Uzun süreli İtalya vizesi, İtalya oturum izni, İtalya vatandaşlığı gibi hususlarda güncel başvuru ve uyum koşulları hakkında detaylı bilgi için lütfen İtalya Konsolosluğundan alınız. 

İtalya Vatandaşlık işlemleri

İtalya vatandaşlığı alabilmek için bir çok farklı faktör bulunmaktadır. Vatandaşlık alındığı takdirde doğum yeri olan asıl ülkeden çıkılabilmekte ya da belirli prosedürler karşılığı çifte vatandaşlık alınabilmektedir. İtalya’da 10 yıldan beri ikamet eden şahıslar için de vatandaşlık yolu açıktır. Bu süreç  kişisel durumlara göre değişiklik göstermektedir.

İtalya vatandaşlık başvurusu için öncelikle oturum izni alınması gerekmekte, daha uzun süreçler için yeniden oturum izni talep edilmekte ve tüm bu süreçler sonunda vatandaşlık elde edilebilmektedir. İkamet dışında evlilik, çalışma, eğitim gibi sebepler ile de vatandaşlık alınabilmektedir. Her birinin formalitesi farklı olmakla beraber sizden istenen ortak kriter, ülkeye adapte olabilmeniz için kültürel, dilsel etmenlerin değerlendirilmesi olacaktır.

İtalya vatandaşı olabilmeniz için belirli kriterleri yerine getirmiş olmanız gerekmektedir.  Bu kriterler çok çeşitli olup, sizin standartlarınıza uygun koşulları belirlemeli ve başvurunuzu o doğrultuda gerçekleştirmelisiniz. İtalya vatandaşlığında pek çok kategori bulunmaktadır. Aşağıdaki bilgileri detaylı inceleyerek, hangi kategoriye uygun olduğunuzu belirler ve evraklarınızı ona göre tamamlarsanız başvuru süreciniz kısalmış  olacaktır.

İtalya Vatandaşlık Başvurusu

İtalya Otomatik yolla vatandaşlık kazanma (İus Sanguinis)

Otomatik olarak vatandaşlık kazanımı “kan bağı (ius sanguinis)” dolayısı ile  kazanılabilmektedir. Yani anne ve babanız İtalya vatandaşı ise sizde herhangi bir prosedüre dahil olmaya gerek kalmadan İtalyan vatandaşı sayılmaktasınız. Yalnızca anneniz İtalya vatandaşı ise yine herhangi bir prosedüre bağlı kalmadan İtalyan vatandaşlığına hak kazanmış bulunabilirsiniz. Henüz reşit olmamış (18 yaşını doldurmamış) çocuğunuz doğduğu yerin vatandaşlığını hem de İtalyan vatandaşlığını alabilmesi için ayrıca bir seçim yapması gerekmektedir. Her iki ülke vatandaşlığı (çifte vatandaşlık prosedürleri) istisnai durumlar vasıtası ile verilebilmektedir. Bu yüzden çocuğun 18 yaşını doldurmadan bir karara varması ve vatandaşlık prosedürlerini o ülkede gerçekleştirmesi gerekmektedir.

İtalya vatandaşlığı kazanımı yalnızca ebeveynlerin öz çocukları için verilen bir hak değildir. Ailede evlatlık edinme durumu söz konusu ise belli kriterler dahilinde İtalyan anne ya da baba sayesinde vatandaşlığa hak kazanılabilmektedir. Bu durumun çocuk mahkemeleri tarafından incelenmesi ve belirli onaylar dahilinde vatandaşlık hakkından yararlanılabilmesi mümkün olacaktır. Eğer çocuk reşit ise evlat edinildikten 5 yıl sonra yani yasal ikamet izni kazandıktan sonra başvuru talebinde bulunulması gerekmektedir.

İtalya Dilekçe ile Vatandaşlık Kazanma

Dilekçe ile vatandaşlık kazanımında doğuştan gelen kan bağı dolayısı ile İtalya vatandaşlık kazanımı söz konusu olmamakta ,bu alternatifte yasal ikamet izni dolayısı ile vatandaşlığa başvuruda bulunulabilmektedir. Eğer anne ya da babanız İtalyan vatandaşı değil ise, en uzak 2.dereceden bir İtalyan vatandaşı akrabanız vasıtası ile vatandaşlık talebinde bulunabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken husus ise akrabanızın sonradan kazanılan bir İtalyan vatandaşlığına sahip olmaması, doğuştan İtalya vatandaşı olmasıdır. Dilekçe ile vatandaşlık kazanımında bir diğer önemli kriter devlet emrinde çalışmanız olacaktır. Bu durumda mesleğinizden dolayı vatandaşlık talebinizi gerçekleştirebilmektesiniz.

Vatandaşlık kazanımınızda dilekçe ile vatandaşlık talebine tabi olan husus ise evliliğiniz dolayısı ile vatandaşlık elde edebilmenizdir. Evlilik işlemlerinizi sonlandırdıktan sonra İtalya’da yasal olarak altı ay boyunca ikamet etmeniz gerekecek sonrasında ise vatandaşlık talebinde bulunabileceksiniz.

İtalya vatandaşlık başvurusu işlemlerinizde dikkat edilecek bir nokta da ülkede yasal ikametinizin bulunup bulunmadığı olacaktır. Kan bağı, evlilik gibi unsurlar ile vatandaşlık talebinde bulunamadığınız durumlarda İtalya’da ne kadar süredir ikamet ettiğiniz son derece önemli olacaktır. İstisnai durumlar hariç asgari düzeyde 10 yıldır yasal olarak İtalya topraklarında ikamet ediyorsanız ve diğer şartları yerine getiriyorsanız vatandaşlık başvurunuzu gerçekleştirebilir ve olumlu sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. İkamet dışında diğer önemli kriterler ülkede sabıka kaydınızın bulunmaması, maddi kaynaklarınızın kendi hayatınızı herhangi bir sosyal yardıma ihtiyaç duymadan yaşayabilecek kadar sağlam olması tarzı prosedürler olacaktır. Bazı durumlarda vatandaşlık başvurunuz gerçekleştirebilmek için 10 yıldan az ikamet izni de yeterli olacaktır. Mesleğinizdeki üstün başarılarınız, devlet emrinde en aşağı 5 yıl boyunca çalışmış olmanız bu süreyi kısaltacak etmenler arasındadır.

Mesaj Merkezi

1 Yeni Mesajınız Var

Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?
×
 WhatsApp Canlı Destek