İtalya Aile Birleşimi
İtalya’da aile birleşimi uzun süreli (oturum izni/d tipi/ ulusal ) vize tipine dahildir. Aileniz ya da yakınınız vasıtası ile İtalya’da yaşamınızı sürdürmek niyetinde iseniz uzun süreli oturum izni elde etmeniz gerekmektedir. Aile birleşimi vizesi schengen ziyaret vizesinden farklılık göstermektedir. Doksan (90) günden az bir zaman diliminde ülkenize geri dönme niyetiniz var ise, ziyaret amaçlı Schengen vizesi almanız yeterli olacaktır. Schengen vizesi ancak 180 içerisinde 90 gün kalınacak durumlarda verilebilmektedir. Doksan (90) günden fazla olan konaklamalarınız için, İtalya vizesi aile birleşimi iznine, sonrasında ise oturum iznine sahip olmanız gerekmektedir.
İtalya aile birleşimi vizesi
İtalya aile birleşimi vizesi uzun süreler boyunca, bir İtalyan vatandaşı ile hayatınızı birleştirdiğinizde ya da yasal ikamet iznine sahip yakınız (1.dereceden akraba) vasıtası ile İtalya’da konaklamak istediğinizde edinmeniz gereken vize şeklidir. Yalnızca İtalyan vatandaşı ile evliliğinizde değil İtalya’da yasal ikamet izni bulunan biri ile evlendiğinizde de İtalya’da aile birleşimi hakkınız bulunmaktadır. Evlilik dışı durumlarda da yakınınızın birinci dereceden akrabanız olması fayda sağlayacaktır. Her iki durumda da evrak prosedürleriniz küçük farklılıklara uğramaktadır.
Avrupa Birliği ülkesi vatandaşı veya İsviçre vatandaşı olan kişiler için aile birleşimlerinde oturum izni alma zorunluluğu yoktur. Aile birleşimi izni yalnızca üçüncü dünya ülkelerinde vatandaşlığa sahip olan şahısların uygulaması gereken bir prosedürdür.
İtalya aile birleşimi vizesi
İtalya’da aile birleşimi başvuru formalitelerini sıralamak gerekirse; öncelikle yetkili kurumlar vasıtası ile aile birleşimi talebi gerçekleştirilmelidir. Bu aşamada hatırlatmak isteriz ki aile birleşimi izni uzun süreli vize kategorisinde işlem gördüğünden başvurunuz aracı kurumlar vasıtası ile değil, direkt olarak Konsolosluk ve Büyükelçiliklerden gerçekleştirilmektedir. Bu yüzden evraklarınızı eksiksiz şekilde temin ederek başvurunuzu gerçekleştirmelisiniz.
Türkiye’deki prosedürleriniz sona erdikten ve İtalya aile birleşimi izniniz onaylandıktan sonra İtalya’da da yapmanız gerekenler olacaktır. Bunun sebebi ise aile birleşimi vizesinin ülkede ikamet etmek için yeterli olmamasıdır. İtalya’da ancak yasal ikamet izni elde ederek uzun süre konaklamanız mümkün olacaktır. Oturum izni ise; ülkede yasal ikamet edebilmeniz için gereken belgedir. Oturum izni başvurularınızı İtalya’ya ayak bastığınız ilk bir haftayı takiben gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Başvurunuz esnasında başvuru belgelerinizi eksiksiz olarak temin etmeli, gerekli formaliteleri yerine getirmelisiniz. Türkiye’deki prosedürleriniz için Sportello Unico Immigrazione ofisine giderek başvuru formunuzu (kit) doldurmalı, belgelerinizi teslim etmelisiniz. Ofise başvuru gerçekleştirildikten sonra verilecek olan “Nulla Osta” adlı belge Türkiye’de ki İtalyan temsilciliğine ulaştırılmakta ve daha sonra ise bu belge ile İtalya’da başvurular gerçekleştirilmektedir. Aile birleşimi izniniz (Visto per il ricongiungimento familiare) vasıtası ile tüm bu işlemler sonrasında İtalya’da uzun süre konaklama hakkı elde etmiş olacaksınız.
İtalya’da ailenizden ayrı çalışma izni aldıysanız ve uzun süreler boyunca İtalya’da çalışma durumunuz var ise yine aile birleşimi vizesi sayesinde ailenizi yanınıza alarak beraber yaşama talebinde bulunabilirsiniz.
İtalya aile birleşimi başvurunuzda dikkat edilecek önemli kriterlerden biri de finansal durumunuz olacaktır. İtalya’da yasal olarak ikamet ederek, aile birleşiminden yararlanabilmeniz için yanında konakladığınız eşiniz ya da yakınınızın asgari olarak 3 yıl boyunca devletten herhangi bir sosyal yardım almamış olması gerekmektedir. Ayrıca sizi ve ailesini geçindirebileceği kadar maddi rahatlığa sahip olması da kontrol edilecek formaliteler arasında olacaktır. Bu kontrollerde eşinizin veya yakınızın yasal olarak ikamet ettiği adresin önemi büyük olacaktır. İkamet yerinin aile üyelerinin rahat edebileceği tarzda olması gerekmektedir. Bu yüzden beyan edeceğiniz evraklarınız arasında ikamet adresinizi gösteren dokümanlar da olması gerekmektedir.
Aile birleşimi için başvuruda bulunurken İtalya tarafından bakılacak bir diğer kriter ise İtalyanca dil yeterliliğiniz olacaktır. Dil seviyeniz ülkenin kendi yapacağı testlerle ölçülmesinin yanı sıra birde dil bilgisi seviyenizi kanıtlayacak dokümanlar ile (sertifika, diploma vs..) de kanıtlanabilmektedir. Bazı meslek grupları İtalyanca dil bilgisinden muaf olabilmektedir. Bu bilgi spesifiktir ve değişken durumlara göre farklılık göstereceğinden en detaylı ve doğru bilgiyi İtalya’daki yetkili kurumlardan öğrenmenizde fayda olacaktır.
Tüm gerekli prosedürlerin dışında, ayrıca İtalya’nın yapacağı uyum testleri ile ülkeye uyumunuz ölçülebilecektir. Ülkenin kısmi tarihi bilgisi, politik, ekonomik ve sosyal standartlarına adapte olma durumunuz değerlendirmeye alınacaktır.
Uzun süreli vize tipi dolayısı ile İtalya aile birleşimi vizesi de direkt olarak Konsolosluk/ Büyükelçilik aracılığı ile gerçekleştirildiğinden evraklarınızın orijinalleri ve fotokopilerinin temin edilmesi önemlidir. Dokümanların İtalyanca tercümesi, apostilli olması çoğu belgeniz için önem arz edecektir.