Slovakya Ticari Vize İçin Gerekli Evraklar
Slovakya Cumhuriyetine ticari amaçlarla seyahat etmek isteyen başvuru sahipleri sayfamızın devamından Slovakya ticari vize için gerekli evraklar 2024 listesini bulabilirler. Slovakya’ya seyahat edecek olan Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahipleri Slovakya vize prosedürlerini yerine getirmeliler. Diplomatik(Siyah), Hususi (Yeşil) ve Hizmet (Gri) pasaport sahibi olan kişiler kısa süreli Slovakya seyahatleri için vize işlemlerine tabi değillerdir. Sayfamızda Slovakya ticari vize için hazırlanması gereken evraklar Slovakya Konsolosluğu referans alınarak düzenlenmiştir. Ancak vize evraklarınızı hazırlamaya başlamadan önce Slovakya Konsolosluğu ilgili konsolosluk biriminden hangi evrakları hazırlamanız gerektiği konusunda bilgi almanızı öneririz. Slovakya ticari seyahat için hazırlanması gereken kişisel evraklar ve mesleksel evraklar vardır. Bu kişisel ve mesleksel evraklarının neleri kapsadığına birlikte bakalım.
Standart Evraklar: Her vize türü için başvuru sahiplerinin hazırlamak zorunda olduğu evraklardır. Bunlar; pasaport, Slovakya vize başvuru formu, seyahat sağlık sigortası, biometrik fotoğraf, pasaporta vize işlenmiş sayfaların fotokopisi, seyahat için yaptırmış olduğunuz otel ve ulaşım rezervasyonları, finansal durumunuzu gösteren belgeler vb.
Mesleksel Evraklar: Slovakya vize başvuru sahiplerinin hazırlamak zorunda olduğu standart evrakların yanı sıra mesleğine göre değişen farklı evraklar da sunması gerekebilir. Çalışan, şirket sahibi, çiftçi, mühendis, kamu personeli iseniz mesleğinize uygun evraklar hazırlamanız gerekir.
Slovakya Ticari Vize İçin Gerekli Olan Belgeler
Slovakya ticari vize almak için öncelikle Slovakya Konsolosluğunu arayıp gerekli belgeler konusunda bilgi almalısınız. Aldığınız bilgiler doğrultusunda evraklarınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Hazırladığınız evrakların güncel tarihli olmasına özen göstermelisiniz.
Standart Evraklar
- Pasaport: Slovakya ticari vize başvurusu yapabilmek için Slovakya seyahat dönüş tarihinden sonra en az 3 ay daha geçerli olan bir seyahat belgeniz (pasaport) olmalıdır. Bu pasaporta Slovakya vizesinin işlenebilmesi için en az 2 boş sayfası bulunmalı ve pasaportun 10 yıldan eski olmaması gerekir. Eğer daha önceden alınmış vizeleriniz varsa pasaportunuzdaki vize işlenmiş sayfaların fotokopisini çekip başvuru dosyasına eklemelisiniz. Kimlik bilgileriniz ile pasaportunuzda var olan bilgilerin birbiriyle uyumlu olmasına dikkat ediniz.
- Slovakya Vize Başvuru Formu: Slovakya’ya ticari amaçlarla kısa süreli bir seyahat planlıyorsanız Slovakya Schengen vize başvuru formu doldurmanız gerekir. Başvuru formunu doldururken sizden istenilen bilgileri açıkça ve doğru bir şekilde yazmaya özen göstermelisiniz. Slovakya Schengen vize başvuru formunun 21. Bölümünde seyahat amacınız olarak ticari kutucuğunu işaretlemelisiniz. Mesleğinizi, ev ve iş adreslerinizi, telefon numaralarınızı eksiksiz ve doğru yazdığınızdan emin olun. Slovakya Konsolosluğu başvuru süreci devam ederken başvuru sahiplerinden ek belge talebinde bulunabilir. Bu yüzden iletişim adreslerinizi doğru yazmanız önemlidir. Eğer Slovakya Konsolosluğu başvuru sahibine ulaşmak ister ve ulaşamazsa bir süre kaybı yaşamanız olasıdır. Böyle durumlarla karşılaşmamak için formu doldurduktan sonra verdiğiniz bilgileri kontrol etmenizi öneririz. Slovakya Schengen vize başvuru formu eksiksiz bir şekilde doldurulduktan sonra gerekli alanlara başvuru sahipleri imza atmalıdır. Formun 37. ve son bölümünde imza için ayrılmış alanlar göreceksiniz. Formunuzu Slovakya Konsolosluğuna imzalı bir şekilde beyan etmeniz gerekir. Her başvuru sahibi için farklı form doldurulmalı ve imzalanmalıdır. Eğer kişi imzalayamayacak kadar küçük ise başvuru sahibinin yasal temsilcisi ya da anne ve babası imzalamalıdır. Farklı dillerde Slovakya Schengen vize başvuru formlarını incelemek için aşağıdaki bağlantılara tıklayınız.
Slovakya Türkçe Schengen vize başvuru formunu görmek için tıklayınız.
Slovakya İngilizce Schengen vize başvuru formunu görmek için tıklayınız.
Slovakya Almanca Schengen vize başvuru formunu görmek için tıklayınız.
- Biometrik Fotoğraf: Slovakya ticari vize başvurunuz için Schengen fotoğraf ölçülerine uygun biometrik olarak çekilmiş fotoğrafa ihtiyacınız olacaktır. Başvuru için kullanacağınız fotoğraf son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır.
- Seyahat Sağlık Sigortası: Slovakya seyahatinizin tamamını kapsayan Schengen ülkeleri için geçerli en az 30.000 Euro teminatlı olarak zorunlu seyahat sağlık sigortası yaptırmalısınız. Sigorta acil durumlarda tedavi masraflarınızı karşılayacak tutarda olmalıdır.
- Başvuru Sahibinin Finansal Durumunu Gösteren Belgelerin Sunulması: Slovakya ticari seyahati gerçekleştirecek olan kişinin finansal durumunu Slovakya Konsolosluğuna bildirmesi gerekir. Başvuru sahibi son 3 aylık maaş bordrosu ve banka hareket dökümlerini Slovakya Konsolosluğuna ibraz etmelidir. Başvuru sahiplerinin Slovakya seyahati boyunca masraflarını finanse edecek güçte olduğunu kanıtlaması gerekir. Eğer kişinin masraflarını bir başka kişi finanse edecek ise finanse edecek kişinin kimlik, gelir ve çalışma belgeleri ile banka dökümleri Slovakya Konsolosluğuna sunulmalıdır.
- Fuar, Davetiye Dokümanları: Başvuru sahibi Slovakya’ya davet üzerine gidiyorsa bu daveti belgelerle ispatlaması gerekir. Kişi fuara katılacaksa fuar giriş kartı ya da katılıma ilişkin belgelerini Slovakya Konsolosluğuna sunmalıdır. Eğer Slovakya’da bir kurum tarafından davetiye verilmişse davete ilişkin belgeleri de konsolosluğa sunmalıdır.
Mesleksel Evraklar
Çalışanlar
- Maaş Bordosu: Başvuru sahibinin son 3 aylık maaş bordrosu imzalı ve kaşeli olarak sunulmalı.
- SGK İşe Giriş Bildirgesi: Başvuru yapan kişi işverenden barkodlu olarak almalıdır.
- SGK Hizmet Dökümü: SGK Müdürlükleri ve e devletten barkodlu olarak alınabilir.
- Şirket İzin Yazısı: Adres ve telefon bilgilerinin yer aldığı şirketin antetli kağıdına yazılmış olarak teslim edilmelidir. Başvuru yapan kişinin o tarihlerde izinli olduğu belirtilmelidir. Islak imzalı ve kaşeli olmalıdır.
- Şirket Evrakları: Şirketin ticaret oda kaydı, imza sirküleri, vergi levhası ve ticaret sicil gazetesi sunulmalıdır.
Şirket Sahipleri
- SGK Hizmet Dökümü: e devletten ya da SGK Müdürlüklerinden barkodlu bir şekilde temin edilmeli.
- Gelir Belgeleri: Başvuru sahibi üzerine kayıtlı araç, tapu vb. varsa Slovakya Konsolosluğuna sunmalıdır.
- Şirket Evrakları: Vergi levhası, imza sirküleri, şirketin ticaret odasına kaydı ve ticaret sicil gazetesi sunulmalı.
- Vize Talep Dilekçesi: İngilizce olarak şirketin antetli kağıdına yazılmalı, imzalı ve kaşeli olmalıdır.
Çiftçiler: Slovakya ticari vize başvurusunda bulunan çiftçiler bağlı oldukları ziraat odasından çiftçilik belgesi almalıdır. Üzerine kayıtlı olan araç, tapu ve hayvan varsa bu bilgileri belgelerle Slovakya Konsolosluğuna sunulmalıdır.
Öğrenciler: Vize başvurusunda bulunan öğrenciler, öğrenci olduklarına dair öğrenim gördükleri kurumdan onaylı öğrenci belgesi almalıdır. Öğrenci belgeleri e devletten de temin edilebilir.
Emekliler: Emekli olmuş başvuru sahipleri emekli olduklarını kanıtlayan belgeler sunmalıdır. E devletten emeklilik belgesi alabilir ya da emekli maaşınızın işlem gördüğü bankadan onaylı bir belge alarak Slovakya Konsolosluğuna sunabilirsiniz.
Yabancı Uyruklu Başvuru Sahipleri: Yabancı uyruklu kişilerin vize başvurusunda bulunabilmeleri için müracaat ettikleri konsolosluğun olduğu ülkede oturma izinleri olmalıdır. Başvuru evrakları için standart evrakların yanı sıra oturum izinlerini gösteren belgelerin de Slovakya Konsolosluğuna sunulması gerekir.
Slovakya Ticari Vize Nasıl Alınır?
Slovakya vize başvuru formunun doldurulması; Slovakya ticari seyahatiniz için Slovakya Schengen vize başvuru formu doldurmalısınız. Başvuru formunu doldururken eksik bilgi vermemeye dikkat etmelisiniz. Her başvuru sahibi bir Schengen vize başvuru formu doldurmalıdır. Doldurulmuş olan formlar Slovakya Konsolosluğuna başvuru sahibi tarafından imzalanmış bir şekilde teslim edilmelidir. Slovakya seyahatiniz başlamadan önce geçiş yapmak istediğiniz Schengen ülkeleri varsa bu ülkelerin detaylı bir planını çıkarmalısınız. Slovakya Schengen vize başvuru formunu doldururken ilk giriş yapmak istediğiniz ülke ve geçiş yapmak istediğiniz Schengen ülke isimleri sorulmaktadır. Seyahat planlamalarınızı bu çerçevede gerçekleştirmelisiniz.
Slovakya ticari vize için gerekli olan standart ve mesleki evrakların hazırlanması; Planlamış olduğunuz Slovakya ticari vize için standart evrakların yanı sıra mesleğinize uygun evraklar da hazırlamalısınız. Slovakya konsolosluğuna sunmanız gereken belgelerin içinde dilekçe de vardır. Seyahat planınızı detaylı bir şekilde anlatan bir dilekçe yazmalı ve bu dilekçeye verdiğiniz bilgileri destekleyen dokümanlar eklemelisiniz. Eğer Slovakya seyahat planlamanızda diğer Schengen ülkelerine geçiş yapmayı düşünüyorsanız dilekçenizde bu geçişleri detaylı olarak anlatmalı ve ara geçişlerde kullanacağınız seyahat rezervasyonlarını (otel, ulaşım rezervasyonları, satın alınmış biletler vb.) mutlaka dilekçenizle birlikte sunmalısınız.
Slovakya Konsolosluğu vize randevusu alma; Slovakya ticari vizeye müracaat eden kişiler başvuru evraklarını teslim etmek ve parmak izi prosedürünü yerine getirmek için Slovakya Konsolosluğundan randevu almalıdır. Başvuru sahipleri Slovakya vize prosedürleri gereği biometrik parmak izi vermek zorundadır. Eğer 2014 Eylülden sonra verilmiş bir parmak iziniz yoksa Slovakya Konsolosluğundan randevu talep etmeli ve parmak izi vermelisiniz. Lütfen seyahat planlamalarınızı dikkatli bir şekilde yaptıktan sonra Slovakya Konsolosluğundan randevu alın. Seyahat tarihlerinizde herhangi bir gecikme yaşamak istemiyorsanız işlemlerinizi seyahat tarihinden 1 ay önce başlatmanızı öneririz.
Slovakya Ticari Vize Kaç Günde Çıkar?
Slovakya ticari vize başvurusunda bulunan Türk vatandaşlarının vize sonuçları eğer tam ve doğru evraklarla başvuru yapılmışsa yaklaşık 10 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu başvuru sahipleri için bu süre daha uzun olabilmektedir. Eksik evraklarla başvuru yapmanız durumunda Slovakya Konsolosluğu sizden eksik evraklarınızı tamamlamanızı isteyebilir. Bu durumda süre kaybı yaşayabilirsiniz. Seyahatinize engel olacak bir süre kaybı yaşamamak için başvurularınızı 30 gün önceden yapmanızı tavsiye ederiz.
Slovakya ticari vize başvurularınızı değerlendirme ve sonuçlandırma yetkisi sadece Slovakya Konsolosluğuna aittir. Tam ve doğru evraklarla başvuru yapsanız bile Slovakya vizeniz ret ile sonuçlanabilir. Slovakya seyahat planınızın her detayını açıkça anlatan bir dilekçe yazmanız vizenizin olumlu sonuçlanmasına katkı sağlayabilir. Vizenizin olumlu sonuçlanması halinde tarafınıza bildirilecektir. Haber aldıktan sonra vizenizin işlenmiş olduğu pasaportu Slovakya Konsolosluğundan teslim alabilirsiniz.
UYARILAR
Slovakya vize başvuru sahiplerinin Slovakya’da eğitim, çalışma, şirket kurma ya da evlilik nedeniyle 90 günden fazla kalma amaçları varsa Slovakya Ulusal Vize başvurusunda bulunmalıdır.
Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan ve Karadağ vatandaşlarının, biometrik pasaportları varsa vize başvurusu yapmalarına gerek yoktur.
Slovakya seyahat planlamalarınızı titizlikle yapmalısınız. Eğer seyahatinize 15 günden daha az bir süre kalmışsa Slovakya konsolosluğu vize kabulünüzü yapmayabilir. Lütfen seyahatinizden en az 1 ay önce işlemlerinizi başlatmaya özen gösteriniz.