Avrupa-(15)
Küba-(1)
Güney Amerika Ülkeleri-(22)
Avusturalya-Yeni Zelanda-(2)
Uzak Rota-(62)
Schengen Ülkeleri-(28)
Afrika Ülkeleri-(50)
Amerika-Ingiltere-Kanada-(3)

img

İrlanda Vizesi

İrlanda Vizesi Nasıl Alınır?

  • Hizmet Puanı
  • (5.0)
2-7 Gün Hızlı vize Ödeme kolaylığı
img Vize İşlemlerinizde Öncü, Hızlı ve Güvenilir

İrlanda Hakkında Genel Bilgiler

İrlanda Hakkında Genel Bilgiler

İrlanda’yı tanıyacağınız ve İrlanda hakkında gerekli tüm bilgilere sahip olacağınız yazımıza hoş geldiniz.
İrlanda Kuzeybatı Avrupa’ da bulunan 32 ilçesi olan ve başkenti Dublin olan esrarengiz ve güzel bir ülkedir. Ülke dört ile ayrılmıştır;

  • Doğu: Munster
  • Batı: Kensington
  • Kuzey: Ulster
  • Güney: Connacht

 İrlanda dört ili ile birlikte aynı zamanda Üniter Parlamenter Cumhuriyeti ile yönetilmektedir. 
İrlanda, Kuzey Atlantikte yer alan bir ada ülkesidir ve Batıda Atlas Okyanusuna, Doğuda İrlanda denizine, Güneydoğuda St George Kanalına Güneyde ise Kelt denizine komşuluk yapar.
En çok turist çeken, gece hayatı olan ve yaşam kalitesi en düzgün diyebileceğimiz dokuz büyük şehri vardır bu şehirler; Belfast, Limerick, Cork, Galway, Waterford, Dundalk, Drogheda, Craigavon, Derry şehirleridir. 


İrlanda’da Eğitim

İrlanda eğitim sistemi oldukça düzenli ve öğretici yapıdadır. Eğitim 4 yaşından başlar ve 12 yaşa kadar zorunludur yani öğrenciler 8 yıl zorunlu eğitim alırlar. Ortaokul ve Liseler ise uzmanlık eğitimi vermektedir daha çok mesleğe, ilgiye ve beceriye yöneliktir. Üniversiteler ise 3 yıl eğitim vermektedir. İrlanda eğitiminin yapı taşı dil dersleridir bu yönü ile dünyada dil eğitiminde gözle görülür bir şekilde ön sıradadır ve dil eğitimi için en çok tercih edilen ülke de İrlanda’dır.

İrlanda’da Dil

Ülkede genel olarak konuşulan dil İngilizcedir lakin İrlanda'nın iki adet resmi dili vardır İngilizce ve İrlanda Gaelcesi bu diller günlük hayatta kullanılırken Gaelcesi eğitimde zorunlu dil olarak da kullanılmaktadır. 

İrlanda Kültürü

Yaşamı kolay ve gece hayatı olan İrlanda da yapılacak bir sürü güzel aktivite mevcuttur.  Örneğin şehir içlerinde her saat kiralayabileceğiniz bisikletler ile gün boyu bisiklet yollarında gezinti yapabilirsiniz. Modern kafelerinde çikolata yiyerek viskinizi yudumlamakta sizlere iyi gelecektir. Kültürel gezileriniz için ise ilk durağınız Corkta bulunan Balarney Kalesi olmalıdır. Efsaneye göre Balarney Taşını öpen kişiler sonsuz güzellik ile ödüllendirilir yani inanca göre kutsanır.
Ülkenin en çok turist çeken bir başka güzelliği ise Atlantik Okyanusunun üstünde yer alan ve tamamen doğal bir oluşum olan Cliffs of Moher dir. Öyleki Harry Potter filminin bir sahnesi burada çekilmiştir. 
Bir sonraki İrlanda durağımız ise Kilkenny Antik kenti. Göz alıcı eğlence yerleri, gece hayatı ve tarihi yapıları vardır. Kilkenny Kalesi, St. Canice Katedrali, Domenican Black Abbey Kilisesi görülmesi gereken yerlerdir.
 
İrlanda denince ilk olarak akla gelen şehir başkent Dublindir. Seyahatinizde sıralamasını dilediğiniz yere koyabilirsiniz çünkü İrlanda'nın en gözde merkezidir. Şehir içinde gezilmesi gereken başlıca yerler ise;

  • Trinity Üniversitesi
  • Dublin Kalesi
  • İrlanda Ulusal Müze
  • Guinness Bira Fabrikası
  • St. Patrick's Katedrali

Kültür ve tarih içeren bu mekanlar seyahatçilerin özellikle görmesi gereken yerlerdir. 
 
İrlanda’ da bisiklet gezintilerinizin yanı sıra şehir içi ulaşımlar oldukça kolaydır tren, tramvay, otobüs, karavan ve taksiler hem maddi açıdan kişiyi zorlamaz hem de gidilecek yerlere rahatlıkla ulaşım sağlar yapıdadır. Ülkede çok sayıda kanal bulunması şehir içinde ve şehirler arası deniz ulaşımı da beraberinde getirmektedir. 
Ülke içinde saygı ve hümanizm orta derecede gelişmiştir. Suç oranı her ne kadar az olsa da gece yaşantısı olduğu için tehlikeli durumlar yaşanabilmektedir. Ülkede 2004 yılından bu yana tüm kapalı mekanlarda ve çocuk parklarında sigara içmek yasaktır. 


İrlanda’da Ekonomi

İrlanda para birimi Eurodur. 1973 Yılında Avrupa Ekonomi Topluluğuna katılan İrlanda 2000'li yıllara kadar oldukça fakirdir ancak 2000'li yıllardan sonra ekonomi patlaması denilen olay ile birlikte öyle gelişmiştir ki dünyanın en zengin ülkeleri arasına girmiştir. Bu zenginlik ülkeye ‘Celtic Kaplanı’ ünvanınıda kazandırmıştır. 


İrlanda’da Din

İrlanda da resmi bir din vardır diyemeyiz ülke çoğunluğu Katolikti ama bunun yanında azınlık bir kısım Protestanlarda vardır. Ülke içinde ise hiçbir dine mensup olmayan inançsız bir topluluk da mevcuttur ama İrlanda sakinleri din konusunda oldukça saygılı ve özgürdür.


İrlanda İklimi

İrlanda kış ülkesidir. Yaz aylarının en yüksek sıcaklıkları en fazla 16 derecedir. Temmuz ve Ağustos aylarında görülen bu sıcaklıkları seyahatinizde değerlendirmenizi tavsiye ederiz çünkü kış ayları yani Ocak ve Şubat ayları hem çok soğuktu hem de çok yağışlıdır. İrlanda yıl içinde çok fazla güneş gören bir ülke değildir güneşi en fazla Mayıs Haziran aylarında görür bu aylarda yağan yağmurlar sonrası muhteşem gökkuşakları gökyüzünde sıklıkla yüzünü gösterir. 


İrlanda Eğlenceleri ve Festivalleri

İrlanda festivalleri, eğlenceli ve yürüyüşleri oldukça eğlenceli ve göz alıcıdır. İrlanda halkı festivallere ve özel günlere çok önem verirler. Seyahatinizi İrlanda da düzenlenen herhangi bir festivale denk getirmeniz sizin için inanılmaz bir deneyim olacaktır buna eminiz. Ülke içinde bilinmesi gereken en meşhur ve en çok katılımcıya sahip olan Kilkenny de düzenlenen festival Cat Laughs Comedy Festival dir. Bu festival 1994 yılından bu yana her yıl Haziran ayında gerçekleşir ve dünya ülkelerinden çokça misafire ev sahipliği yapar. Festivalde bando geçişleri, renkli kostümlü insanlar bolca ikramlar misafirlerin gözlerini doldurur ve sınırsız eğlenceye kapı açar. 
Jazz müzik hayranlarının dikkatini çeken her yıl Ekim ayında düzenlenen Cork Jazz festivali ise oldukça muhteşem ve etkileyicidir. Dünyaca ünlü Jazz sanatçıları festivalde sahne alır ve sevenlerine unutulmaz anılar yaşatır.
Dublin Writers Week yani yazarlar festivali. Ülke içinde düzenlenen modern bir festivaldir ve birbirinden yetenekli yazarlar bu festivalde bir araya gelir. 
İrlanda Müzik festivali. Müzik dinlemek ruhun gıdasıdır bu festivalde ruhunuz müziğe doyacak ve enerjiniz tavan yapacaktır.
Saint Patrick's Day yani Aziz Patrick'in ölüm yıl dönümünü anma günü. Ülkenin resmi tatili olan bu gün Azizleri anma günü olarak da bilinir.
LGBTI yürüyüş  festivalleri de İrlanda da özgürlüğün nasıl olduğunu açıkça gözler önüne serer. 2015 yılından bu yana eşcinsel evliliklerinde yasalaştıran ülke rengarenk LGBTI yürüyüş ve festivallerinde yıl içinde ev sahipliği yapar.
İrlanda’da bu ve bunlara benzer birçok eğlenceli festival bulunur seyahatiniz uygun ise birine katılmanızı tavsiye ederiz.


İrlanda Mutfağı

İrlanda mutfağı et konusunda oldukça zengin bir ülkedir. Ülke mutfağında en çok domuz eti ve sığır eti kullanılır. Bunun yanında 14.yy dan bu yana İrlanda'da patates oldukça çok tüketilen bir besindir ve hemen hemen her yemekte patates kullanılır.
İrlanda'nın meşhur yemekleri diyebileceğimiz domuz eti ve patates ile yapılan Coddle yemeğini örnek verebiliriz. Bunun yanında Patates ile Lahana içeren Boxty ve Champ da İrlanda da tadılması gereken iki yemektir. 
İlginç bir şekilde İrlanda da kahvaltıda bile deniz ürünleri tüketilir dolayısıyla İrlanda kahvaltısı seyahatçilerin mutlaka deneyimlemesi gereken bir tattır.
Soda ve mayadan yapılan geç bayatlayan oldukça sağlıklı soda ekmeğide İrlanda özgü bir lezzettir. 
Ülkede alkol üretimi bira ve viski üzerinedir. Özellikle Dublinde üretilen Guinness Kuru birası İrlanda’yı viskiden sonra temsil eden ikinci alkoldür. Viskileri ise oldukça kaliteli ve bir o kadar pahalıdır.


İrlanda’nın Hediyelik Eşyaları 

İrlanda seyahatinizde mutlaka almanız gereken ilk şey belkide viskidir. Alkol sevmeyenler için ise İrlanda’yı temsil eden geleneksel Bodhran davulları gayet güzel bir hediyelik ve anıdır. Ayrıca Wacky Woolie denilen renkli koyun bibloları da çok şık ve tatlıdır hediye içinde gayet uygundur. İrlanda’yı temsil eden viskinin yanında çikolatayı belirtmezsek olmaz seyahatinizden dönüşte İrlanda çikolatalarından da mutlaka almalısınız. 
İrlanda’nın bir diğer hediyelik eşyası ise Claddagh yüzüğüdür bu yüzük aşkı, sadakati, güveni ve dostluğu temsil ediyor. Geçmiş zamandan bu yana varlığını sürdüren yüzük İrlanda'nın küçük simgelerinden biridir. 


İrlanda’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’den İrlanda’ya seyahat etmek için İstanbul’dan ülke içine direkt uçuşlar vardır. İrlanda seyahatçilerinden herhangi bir aşılama talep etmez. Yalnızca Umuma Mahsus (bordo), Hizmet (gri), Hususi (yeşil), Diplomatik (siyah) pasaport sahibi İrlanda seyahatçileri pasaport türü fark etmeksizin vize almak mecburiyetindedir.
İrlanda seyahatiniz için vize almak, merak ettiklerinizi sormak ve danışmanlık hizmeti almak istiyorsanız  Web sitemizden İrlanda seyahatiniz için gerekli tüm bilgilere güncel ve detaylı olarak ulaşabilir site içinde belirtilen adres ve telefonlardan ise bizler ile iletişime geçebilirsiniz.

Mesaj Merkezi

1 Yeni Mesajınız Var

Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?
×
 WhatsApp Canlı Destek